Yangın baplarının birincil görevi insanoğluı yangın takkadak zemine esenlıklı şekilde dağıtmak evetğu ciğerin, olanaklı olan en gücük sürede tüm insanoğluın binadan ayrılabilmesini elde etmek için önlem tuzakınmaktadır.
Yangın bapsı acil çıkış bâtınin kullanılacaksa o hin zaruri koşulları / standartları sağlayan yani yangın metanet belgesi olan bir kapı kullanılması gerekmektedir. Bu durumda kapı kanadı içerisinde yalıtım olarak taş yünü ve tuzakçıpan mecburi olarak bulunmalıdır. Bapda kullanılan sac lafınlığının da en az 1.
Ardından projelendirme aşamasında yangın merdiveni çizimi hazırlanıp düşün işi bünyelmakta ve proje taslağı tamamlanmaktadır.
Binalarda belli standartlarda alan alması gereken yangın kapıları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması gereken kuralları sineermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 mirlığı şeşnda toplandığını ve tüm firmaların bu kuma standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Aynı zamanda yangın merdiven kapıları hudayinabit kendiliğinden olarak kapanarak güvenliği sağlamlar. Yangın merdiven kapısına yerleştirilen hidrolik iticiler bu görevi üstlenir.
Yangına dayanıklı göz kapıları 1 sayaç ile 2 zaman arasında bir direnç gösterir ve yangının içeriden çıbanlamışsa hariçya, dışarıdan kafalamışsa dâhileriye hareketini engeller. Söndürme ekiplerinin yetişmesini ve dirilik-mal kaybı riskinin giderilmiş edilmesini sağlar.
Buna karşılık, bu kapının birincil amacı, yangının farklı odalar beyninde yayılmasını önlemek veya hafiflatmaktır. Yangın bapsı yönetmeliğine göre
Kaçış merdivenlerinin kapasite ve sayı itibarıyla en azca yarkaloriın doğrudan bina dışına açılması gerekir.
Dairesel Yangın Merdiveni; Alelumum kullanım kayranından kâr edinmek amacı ile meydana getirilen, en bir tomar 100 isim kapasiteli ve antrakt kattan çıkışı sağlayan yangın merdiveni tipidir. Katta koca sayısına ilgilı olarak merdiven hoşgörülüliği ayarlanmalıdır.
Bu sayede insanoğluın emin bir şekilde binayı terk etmesine yahut yangınla savaşım ekiplerinin çhileışmasına olanak sağlar. Yangın bapları umumiyetle Yangın Merdiveni Kapısı kendiliğinden olarak kapanan ve panik barı kabil müstacel durumlarda kolaylıkla açılabilen özelliklere sahiptir. Böylecene yangın sırasında insanların hızlı bir şekilde kaçmasına yardımcı olurlar.
Kullanılan kapı fitili muhtevain yaman sızdırmazlık şgeriı yoksa daha soylu erki kapı fitili kullanılarak elan ehven üretim sağlamlanabilir.
Yapı çıkışlarında kullanılan baplar anlayışlevi haysiyetiyle farklı malzemelerden üretildiği için ısıya dayanıklı değildir. Bu nedenle kıran esnasında kullanılamaz ve insanoğlu dâhileride mahsur kalabilir.
Yangın bapları yararlanma yerına nazaran, rengine bakılırsa ya da modeline nazaran çeşitli sınıflandırmalara bağımlı tutulurlar. Çok kesif kullanılan biçim sınıflandırması süflidaki gibidir
Yangın bapsı özellikleri incelendiğinde olması gereken ve dikkat etmeniz müstelzim durumları şu şekilde belirtebiliriz;